CBCG: Međusobna potraživanja kompanija 6,8 odsto ukupne blokade

Bez autora
Sep 18 2011

Nivo međusobnih potraživanja 50 kompanija sa najvećim dugovima na osnovu kojih su blokirani računi, iznosio je krajem jula 9,05 miliona EUR, odnosno 6,8 odsto vrijednosti njihove ukupne blokade. Imajući u vidu da je vrijednost ukupnih sredstava po osnovu kojih su blokirani računi na nivou sistema, 25. jula iznosila 321,82 miliona EUR, to znači da ukupni iznos međusobnih potraživanja 50 najvećih kompanija iznosi 2,81 odsto ukupne vrijednosti duga. Rezultati Analize dužničko-povjerilačkih odnosa 50 najvećih dužnika u Crnoj Goriu kazuju da ne postoji visoka međusobna zaduženost ovih kompanija, imajući u vidu da u većini slučajeva ne postoji direktna poslovna povezanost najvećih dužnika, osim u slučaju tri kompanije. Imajući u vidu da postoji visoka koncentracija duga, odgovarajući uzorak se može smatrati reprezentativnim.

CBCG: Međusobna potraživanja kompanija 6,8 odsto ukupne blokadeNivo međusobnih potraživanja 50 kompanija sa najvećim dugovima na osnovu kojih su blokirani računi, iznosio je krajem jula 9,05 miliona EUR, odnosno 6,8 odsto vrijednosti njihove ukupne blokade, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

»Imajući u vidu da je vrijednost ukupnih sredstava po osnovu kojih su blokirani računi na nivou sistema, 25. jula iznosila 321,82 miliona EUR, to znači da ukupni iznos međusobnih potraživanja 50 najvećih kompanija iznosi 2,81 odsto ukupne vrijednosti duga«, navedeno je u Analizi dužničko-povjerilačkih odnosa 50 najvećih dužnika u Crnoj Gori javila je MINA-BUSINESS.

Rezultati Analize CBCG ukazuju da ne postoji visoka međusobna zaduženost ovih kompanija, imajući u vidu da u većini slučajeva ne postoji direktna poslovna povezanost najvećih dužnika, osim u slučaju tri kompanije.

»Imajući u vidu da postoji visoka koncentracija duga, odgovarajući uzorak se može smatrati reprezentativnim«, naveli su iz CBCG.

Koncentracija neizmirenih međusobnih dugovanja se odnosi na tri povezane kompanije – dvije duguju trećoj 7,98 miliona EUR odnosno 88,2 odsto ukupnih međusobnih potraživanja 50 najvećih dužnika u sistemu.

Na ostale kompanije se odnosi 1,07 miliona EUR odnosno 0,8 odsto ukupne vrijednosti duga top 50 kompanija (133,89 miliona EUR) ili svega 0,33 odsto vrijednosi duga na nivou sistema.

CBCG je Analizu uradila imajući u vidu komentare dijela crnogorske javnosti koji se odnose na primjenu multilateralne kompenzacije (MLK) kao jednog od praktičnih rješenja poboljšanja stanja dužničko povjerilačkih odnosa kompanija, kao i podizanja nivoa likvidnosti privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik